ÇOCUKLUK VE GENÇLİK DÖNEMİ

Çocukluk ve Gençlik Dönemi – Siyer Notları

Hz. Muhammed (s.a.s.) Süt Anne Yanında

Başlangıçta çocuğu (3 veya 7 gün) annesi Âmine emzirdi. Sütü yetmediği için, daha sonra amcası Ebû Leheb’in azatlı câriyesi Süveybe tarafından emzirildi. Fakat Hz. Muhammed (s.a.s.)’in devamlı süt annesi Hevâzin Kabîlesinin Sa’doğlulları kolundan Halîme oldu.

Mekke’nin havası ağır olduğu için Mekkeliler yeni doğan çocuklarını çöl ikliminde yetişmeleri ve fasih Arapça öğrenmeleri için süt annelere verirlerdi. Halîme, başlangıçta tereddüt göstermişse de, bu çocuğun evlerine uğur ve bereket getirdiğini görmüş ve O’nu öz çocuklarından daha çok sevmiştir.

Çocukluk Dönemi

Hz. Muhammed (s.a.s.) süt annesi Halîme'ye dâima saygı göstermiş, onu “anacığım” diyerek karşılamıştır. Dört yaşına kadar çölde kalan Hz. Muhammed, daha sonra Mekke’ye annesine teslim edilmiştir.

Medine Ziyâreti ve Annesinin Vefâtı

Hz. Muhammed (s.a.s.) dört yaşından altı yaşına kadar öz annesi Âmine ile kaldı. Altı yaşında iken babasının kabrini ziyâret için Medine’ye gittiler. Dönüşte Ebvâ Köyü’nde Âmine hastalandı. Vefât etmeden önce oğluna şefkatle bakarak şu anlamlı sözleri söyledi:

“Her yeni eskiyecek, her fâni yok olup gidecek, Ben de öleceğim, fakat buna gam yemem; Namımı ebedi kılacak hayırlı bir halef bırakıyorum…”

Annesinin ölümünden sonra Ümmü Eymen O'nu Mekke’ye götürüp dedesi Abdülmuttalib’e teslim etti. Sekiz yaşında dedesini de kaybeden Efendimiz, amcası Ebû Tâlib’in himâyesine girdi.

Ebû Tâlib’in Himâyesi ve Seyâhatler

Sekiz yaşından yirmibeş yaşına kadar olan bu döneme “gençlik devresi” denilir. Ebû Tâlib, zengin olmamakla beraber yeğenini çok seviyor ve O'nu yanından hiç ayırmıyordu.

a) Şam Seyâhati ve Râhip Bahîra

Oniki yaşında amcasıyla Şam’a giderken Busrâ’da Râhip Bahîra ile karşılaştılar. Bahîra, kutsal kitaplardaki bilgilere dayanarak O'nun son Peygamber olacağını sezmiş ve Ebû Tâlib’i Yahûdîlerin ihânetine karşı uyararak çocuğu geri götürmesini istemiştir.

Hristiyan yazarların bu görüşmeyi bir bilgi aktarımı gibi gösterme iddiaları tutarsızdır; oniki yaşındaki bir çocuğun birkaç saatte tüm dinî esasları öğrenmesi imkânsızdır.

b) Yemen Seyâhati

Hz. Muhammed (s.a.s.) 17 yaşında iken amcaları Zübeyr ve Abbâs ile birlikte ticâret amacıyla Yemen’e gitmiştir.

Ficâr Savaşı ve Hılfu’l-Fudûl

Câhiliyet Döneminde "Eşhür-i hurum" denilen haram aylarda yapılan savaşlara “Ficâr Savaşı” denirdi. Peygamberimiz 20 yaşlarında iken bu savaşa amcaları ile katılmış, ancak kimsenin kanını dökmemiş, sâdece okları toplayıp amcalarına vermiştir.

Gençlik Dönemi ve Ficâr Savaşı

Hılfu’l-Fudûl Cemiyeti

Mekke’de zulmü önlemek ve haksızlığa uğrayan yabancı tâcirlerin hakkını korumak için Zübeyr'in teşvikiyle kurulan bu cemiyetin (Erdemliler Yemini) bir üyesi de Hz. Muhammed (s.a.s.) idi.

Peygamberimiz bu cemiyetin çalışmalarından o kadar memnun kalmıştır ki, Peygamberliğinden sonra: “İslâm’da da böyle bir cemiyete çağrılsam, yine icâbet ederim” buyurmuştur.
yükleniyor…